Tantra - Relaties - Intimiteit

Tantra - Relaties
Intimiteit

Selecteer de taal

Wat is tantra?

Sexualiteit, liefde en spirituele groei

verliefd stelDe Psychoanalyse van Freud stelde sexualiteit centraal en zag neurose als het resultaat van een conflict tussen de instinctieve behoefte van het individu en de eisen van de gemeenschap. Zijn leerling Reich werkte ook daadwerkelijk met het lichaam en probeerde aldus de spierpantsers die hij als karakterpantsers zag te versoepelen. Hij zei:
"Perhaps my own morality does not allow it, but experience and observation of myself and others have brought me to the conclusion that sexuality is in the center and that the whole of social life as well as each individual’s life is centered around it".
Reich’s leerling Alexander Lowen werkte de karakterstructuren van Reich verder uit en bedacht vele effectieve oefeningen om de energie weer op gang te brengen. Hij noemde zijn methode bioenergetica. Osho voegde daar de meditatieve benadering aan toe. Hij zei:
"Het boeiendste van het leven zit binnen in je. Je kunt je nu terstond naar binnen keren, in jezelf kijken. Ik noem het meditatie, een stille pelgrimstocht naar je eigen wezen. En zodra je je eigen centrum vindt, vindt je het centrum van het hele bestaan".
Mensen die geinspireerd waren door de meditatieve benadering van Osho, zoals Margo Anand hebben bijgedragen aan de herontdekking van de zeer oude Tantrarituelen. Belangrijke aanvulling o.a. van de Tantrabenadering is de koppeling van sexualiteit en liefde. Daarmee worden lustprincipe (instinctieve energieën) en realiteitsprincipe (liefde voor een reële ander) één. Anders riskeert men dat sex een kille ervaring wordt.

“Alleen het samengaan van het beste uit hart en sexualiteit kan tot extase leiden”
Anais Nin

Angst en verlangen

Het thema van de workshop roept altijd wat meer op dan de andere workshops. Sexualiteit is voor veel mensen (helaas) een beladen onderwerp en een workshop erover brengt dan ook alleen al in het denken erover allerlei angsten en schaamte naar boven. Aan de andere kant roept het ook verlangens en hoop op verbetering van je intieme en relationele functioneren op. Of gewoon de verwachting eens ontspannen van je sexuele energie te kunnen genieten. Bij deze workshop zullen we van het goed leren voelen en niet overschrijden van je grenzen een thema maken, zodat je je vrij kan voelen bij het aan de orde stellen van een onderwerp dat zo dichtbij komt.

Tantra

De tantrische levensopvatting stelt dat als je kan leren ontspannen in een toestand van grote sexuele opwinding (en dus niet snel een orgasme toelaat) en alle gevoelens die je voelt durft toe te laten je in een staat van overgave en totale extase geraakt.
Margo Anand schrijft:
tantra hart tot hart"Als de mannelijke en vrouwelijke pool met elkaar versmelten, ontstaat er een nieuwe dimensie, een sacraal aspect. Als je het sacrale van de sexuele verbondenheid voelt, is het mogelijk je verbondenheid te ervaren met de levenskracht zelf, met de bron van de schepping. In deze verbondenheid stijgt het bewustzijn boven het lichamelijke vlak uit, naar een niveau van kracht en energie dat veel verder gaat dan dat van jou. Dan voel je je via je partner verbonden met alles wat leeft en liefheeft. Je voelt je èèn met het hele bestaan."

Wij gaan er vanuit dat er in sex niets moet, dat sex een ont-moeting is tussen mensen die hun liefdesenergie helemaal durven laten stromen (in de ideale situatie).
Verder is een belangrijk aspect van sexualiteit communiceren; en als de communicatie tussen partners slecht gaat op andere vlakken dan is sex vaak ook moeizaam. Een ander aspect is de vaak negatieve boodschappen die we vroeger als kind, bewust of onbewust, van onze ouders hebben meegekregen. Aan deze boodschappen en aan communicatie zullen we dit weekend veel aandacht besteden. Ook zullen we oefeningen doen om de communicatie tussen partners te verbeteren.

“Een vrouw als jij heb ik nog nooit gekend.
Sterker nog: ik zou niet weten wie je bent.”
Herman Finkers

In de tantra-visie begint liefde met houden van jezelf. Proberen van een ander te houden terwijl je niet van jezelf houdt lukt niet. Dat zal bijna altijd uitdraaien op bezitterig, jaloers en afhankelijk gedrag. Iemand die echter van zichzelf houdt, is als een magneet en trekt de liefde van anderen aan.

“Het enige wat er te doen is, is zijn”

Literatuur

Het is handig om vooraf wat te lezen over tantra en sexualiteit. Het boek dat we aanraden is: Margo Anand, “Tantra, een weg naar intimiteit en extase”, ISBN 9069632276.
Ook lezenswaardig is: J. van Lankveld, “Zelf je sexuele relatie verbeteren”, ISBN 9063254253.
Het is niet zo dat we alle oefeningen uit die boeken zullen doen!